بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا

64 دقیقه زمان مطالعه
بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا

بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا

 

آیا بیتکوین می تواند به ارز ذخیره جهانی تبدیل شود؟

فناوری بلاکچین یک فناوری نسبتاً جدید است و هنوز نتوانسته است به پتانسیل کامل خود دسترسی پیدا کند؛ با این وجود جهان را از بسیاری جهات متحول کرده است.

از جمله این تحولات می توان به ایجاد یک وب غیرمتمرکز (وب ۳) به جای اینترنت محصورشده، جایگزینی سیستم مالی غیرمتمرکز به جای سیستم مالی فاسد قدیمی، پول مشروع بجای تورم و کاهش ارزش ارزهای فیات و نیز چارچوبی با قابلیت پیشرفت و نجات نسل بشر اشاره کرد.

فناوری کریپتو و بلاکچین از نقطه نظر پتانسیلی که برای بهبود بشریت و حتی سیاره ما دارد، دارای پوشش‌های متفاوتی است.

از دیگر تغییراتی که ارزهای دیجیتال ایجاد کرده اند، که بیشتر افراد آن را نادیده می گیرند، سواد مالی و آموزش هایی است که برای نسل های جوان و افرادی که معمولاً علاقه ای به امور مالی ندارند ارائه کرده است.

ده سال پیش، مسائلی چون سلامت مالی، سرمایه گذاری، سیاست های پولی و مالی و اقتصاد کلان در میان جوانان یا حتی سایر افراد مورد توجه قرار نمی گرفت.

امور مالی این چنینی اغلب به عنوان یک بازی سراسر تقلب مختص ثروتمندان شناخته می شد و این تفکر در میان عموم مردم وجود داشت که این مسئله تا حد زیادی پیچیده و کسل کننده است و ارزش ندارد تا برای درک آن زمان زیادی را صرف کرد.

بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا
بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا

 

اما محبوبیت بیتکوین و اتریوم که امروزه در راس کار قرار گرفته اند موجب شده است تا ده ها هزار نفر که تا پیش از این هیچ علاقه ای به موضوعات مالی نداشتند جذب این حوزه شوند.

برای بسیاری از افراد، بیتکوین مانند یک هزارتو است. ابتدا افراد علاقه مند سعی می کنند تا درباره ماهیت آن اطلاعاتی کسب کنند، پس از آن در پی درک نقشی که ایفا می کند و دلایل نیاز به آن هستند و در آخر یادگیری روش هایی که در سیستم ما اجرا می شود را در دستور کار قرار می دهند.

روش‌هایی که بیتکوین و دارایی‌های دیجیتال می‌توانند تحولی شگرف ایجاد کنند و بر مسائل طاقت‌فرسا موجود در جامعه ما غلبه کنند.

مقالات جالبی در زمینه رمزارز و بیتکوین نوشته شده و مطالعات صورت گرفته در این زمینه نشان می دهد که سواد مالی در میان عموم افراد ​​رو به افزایش است و نرخ سواد مالی به طور متوسط ​​در میان کاربران رمزارز بالاتر است. علاوه بر این، جستجو برای مواردی مانند «تورم» و «نرخ بهره» به‌طور میانگین نسبت به سال‌های قبل بسیار افزایش یافته است.

این امر نشان دهنده این است که مردم به میزان بیشتری به سیاست‌های پولی و مالی جهانی علاقمند شده اند. اغلب مردم در صدد این هستند که با شناخت رمزنگاری و رمزارزها دارایی خود را افزایش دهند.

از جمله مواردی که پس از افزایش محبوبیت بیتکوین به کرات جستجو شده است موارد مربوط به ارز ذخیره ای است. این سوال که آیا ممکن است بیتکوین روزی به یک ارز ذخیره ای جهانی تبدیل شود یا خیر دغدغه بسیاری از افراد است. در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی این موضوع بپردازیم. پیش از بررسی این مسئله می بایست برخی شبهات در رابطه با ارزهای ذخیره را برطرف کنیم.

 

بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا
بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا

ارز ذخیره چیست؟

به زبان ساده، ارز ذخیره به هر ارزی تلقی می شود که در مقادیر زیاد و توسط بانک های مرکزی و سایر موسسات مالی بزرگ نگهداری می شود. دلیل نام گذاری این ارزها این است که این ارزها در «ذخایر» نگهداری می‌شوند و آماده به کارگیری برای سرمایه‌گذاری، معاملات تجاری، تعهدات بدهی بین‌المللی یا استفاده برای تأثیرگذاری بر نرخ‌های ارز جهانی هستند.

دلار آمریکا یکی از ارزهای ذخیره ای است که در حال حاضر توسط بانک های مرکزی نگهداری می شود و از لحاظ اختیاراتی که دارد بزرگ ترین ارز تلقی می شود چرا که بسیاری از کالاها مانند طلا و نفت به دلار آمریکا قیمت گذاری می شوند.

از این رو بانک های مرکزی جهانی و دولت ها به منظور خرید این کالاها می بایست مقادیر قابل توجهی دلار را در بازار جهانی نگه دارند. در ادامه می توانید ارزهای ذخیره جهانی که در اختیار بانک های مرکزی جهانی در سال ۲۰۲۱ است را مشاهده نمایبد.

نمودار نشان می دهد که ذخایر فیات جهانی به شرح زیر تخصیص داده شده است:

دلار ایالات متحده = ۵۸.۸۱٪

یورو = ۲۰.۶۴٪

ین ژاپن = ۵.۵۷٪

پوند استرلینگ = ۴.۷۸٪

رنمینبی چینی = ۲.۷۹٪

دلار کانادا = ۲.۳۸٪

دلار استرالیا = ۱.۸۱٪

سایر = ۳.۰۱٪

دلایلی که بانک های مرکزی ذخایر این ارزها را نگه می دارند به شرح زیر است:

* کاهش ریسک نرخ ارز: بانک ها هنگام استفاده از ذخایر خود نیازی به استفاده از نرخ های فعلی ارز جهانی ندارند.

*تسهیل معاملات جهانی.

*خرید کالاهایی که به ارزهای خاصی (عمدتاً USD) قیمت گذاری شده اند.

 

مطالعه تاریخچه چگونگی تسلط ارز ذخیره جهانی می تواند جذاب باشد. مدت‌ها قبل از تأسیس ایالات متحده، کشورهای دیگری مسئولیت صادرکننده ارز ذخیره اولیه را بر عهده داشتند که قدمت آن به زمان روم‌های باستان بازمی‌گردد.

کشورهایی که قبل از ایالات متحده دارای وضعیت ارز ذخیره اولیه بودند عبارتند از:

رم: اولین کشور (پیش از میلاد) – قرن چهارم.

بیزانس: قرن چهارم تا دوازدهم.

فلورانس: قرن سیزدهم تا پانزدهم

پرتغال: ۱۴۵۰-۱۵۳۰

اسپانیا: ۱۵۳۰-۱۶۴۰

هلند: ۱۶۴۰-۱۷۲۰

فرانسه: ۱۷۲۰-۱۸۱۵

انگلستان: ۱۸۱۵ – 1944

ایالات متحده: ۱۹۴۴ – اکنون

 

در ادامه نموداری که طول عمر ارزهای ذخیره اولیه را نشان می دهد را مشاهده خواهید کرد. بیتکوین برای تأثیر چشمگیر اضافه شده است.

بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا
بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا

 

نکته جالب توجه این است که به نظر می رسد ارزهای ذخیره قدمتی حدود ۱۰۰ سال دارند. با وجود اینکه آمار و ارقام نشان می دهد که دلار آمریکا در سال ۱۹۴۴ عنوان ارز ذخیره را به خود اختصاص داد، اما بسیاری استدلال می کنند که این تاریخ باید به دهه ۱۹۲۰ برگردد چرا که دلار قبلاً ارز غالب جهانی بود. اگر بخواهیم با توجه به این اطلاعات نتیجه گیری کنیم، دلار آمریکا قدمتی حدود ۱۰۰ سال دارد‌‌.

 

آیا دوره اوج دلار آمریکا رو به پایان است؟

بسیاری از اقتصاددانان متحدالقول بر این باور هستند که دلار ایالات متحده وارد «سال های گرگ و میش» خود شده است و همانطور که ارزهای ذخیره ای غالب که پیش از این بودند این دوران را پشت سر گذاشتند، دلار آمریکا نیز در طی زمان وارد این مرحله خواهد شد‌.

به عنوان مثال، استنلی دراکن میلر (Stanley Druckenmiller)، که به دلیل مطالعه تاریخ و اقتصاد کلان به سرمایه‌گذار افسانه‌ای شهرت دارد، معتقد است که دلار در 15 سال آینده دیگر ارز ذخیره غالب نخواهد بود. او گفته است: من نمی‌توانم هیچ دوره‌ای در تاریخ پیدا کنم که سیاست پولی و مالی در آن به این اندازه با شرایط اقتصادی ناسازگار باشد.»

بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا
بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا

 

استنلی دراکن میلر:

عوامل و رویدادهای زیادی وجود دارد که منجر به فروپاشی یک ارز و از دست دادن وضعیت ذخیره می شود. جنگ، فتح، تشکیل اتحادهای جدید و تورم از جمله این عوامل هستند.

در ادامه به این مسئله خواهیم پرداخت که اولین عامل در رابطه با سقوط ارز ذخیره دلار آمریکا چه بود. این عوامل همچون دومینو به هم مرتبط هستند و در این مورد این دومینوها برای دلار آمریکا سریعتر حرکت می کنند. چرا که سیاست مالی غیرمسئولانه در مورد چاپ پول و تورم در ایالات متحده، به طور تصاعدی رو به ابتذال است.

 

می‌دانستید که یکی از عوامل اصلی سقوط امپراتوری روم، چاپ بیش از حد پول و تورم بود؟

منظور از «چاپ پول» این است که آنها به طور مداوم مقدار نقره به کار رفته در سکه دناریوس را کاهش می دادند تا سکه های بیشتری را به گردش درآورند. به زبان ساده تر ارزش سکه را کاهش می دادند تا مردم مجبور شوند برای پرداخت از تعداد سکه های بیشتری استفاده کنند. مطمئناً این سناریو آشنا به نظر می رسد.

به بیانیه مارکوس تولیوس سیسرو (Marcus Tullius Cicero) که برای سال ۵۵ قبل از میلاد است نگاهی بیاندازید. این بیانیه با بسیاری از شرایط کنونی مشابه است.

به شباهت های بین این نمودار و کاهش ارزش مشابه نمودارهای دلار آمریکا و پوند انگلیس توجه کنید که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

در بخش قبل آموختیم که ارز ذخیره چیست و چرا به آنها نیاز داریم. در بخش بعدی می خواهیم بدانیم چگونه دلار پ تا این حد توانست مسلط شود؟

 

تسلط دلار آمریکا

به منظور آگاهی از مسیری که دلار آمریکا طی کرد تا به این نقطه برسد باید نگاهی به سال های جنگ جهانی اول بیاندازیم.

بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا
بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا

 

در پی اتمام مهمات و سرمایه، کشور های متحد برای ادامه جنگ به ایالات متحده آمریکا متوسل شدند و در ازای دریافت تدارکات مورد نیاز طلا پرداخت کردند. همین امر باعث شد که آمریکا به بزرگترین دارنده طلا در جهان تبدیل شود و این طلا بود که قدرت دلار را برای سال های آینده تضمین می کرد.

 از جزئیات جنگ جهانی دوم عبور می کنیم تنها همین بس که ایالات متحده از خاکستر جنگ جهانی دوم با قوی ترین اقتصاد بدون هبچ آسیبی بیرون آمد. نه تنها اقتصاد دست نخورده بود، بلکه آنها تنها کشوری بودند که پس از جنگ واقعاً شکوفا شده بودند.

بخش اعظمی از اروپا، بریتانیا، ژاپن و روسیه تقریباً هر آنچه که داشتند را برای جنگ خرج کرده بودند. به علاوه صدها شهر و امکانات صنعتی ویران شده بود و توانایی‌های تولیدی آنها فلج شده بود.

در اواسط جنگ جهانی دوم، کشورها به دنبال سرمایه بودند، زیرا تأمین مالی یک جنگ نیازمند تلاش و هزینه بسیار بود. علاوه بر این، اقتصادهای اروپایی هنوز به طور کامل پس از جنگ جهانی اول بهبود نیافته بودند و بسیاری از کشورها مجبور شدند مقادیر قابل توجهی پول از ایالات متحده وام بگیرند.

بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا
بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا

 

به عنوان مثال، وام انگلیسی-آمریکایی، وامی بود که از ایالات متحده به بریتانیا به مبلغ هنگفت ۳.۷۵ میلیارد دلار با نرخ بهره ۲ درصد به منظور کمک به بریتانیا برای ادامه مبارزه پرداخت کرد.

همچنین پس از جنگ کشورهای درگیر بودجه بسیار کمی برای بازسازی ویرانه ها داشتند و به دنبال کمک مالی بودند.

در ادامه می توانید شدت افزایش بدهی ملی بریتانیا را مشاهده کنید زیرا آنها مجبور بودند راهی برای تأمین مالی دو جنگ جهانی و بازسازی پس از جنگ بیابند.

پس از پایان جنگ، ایالات متحده سرمایه عظیمی از پول نقد و طلا به دست آورده بود و اقتصاد آن به دلیل موقعیت ویژه در جنگ و نیز تلاش چشمگیر جبهه داخلی برای صنعتی کردن کشور به قدری قدرتمند شده بود که طلبکار اصلی جهان در طول جنگ محسوب می شود.

تلاش‌های جبهه داخلی آمریکا اغلب توسط مورخان به عنوان یکی از موفق‌ترین تلاش‌های بسیج مردمی متحد در تاریخ شناخته می‌شود. این تلاش مهم سال‌ها قبل با برنامه نیو دیل(New Deal) که توسط فرانکلین روزولت (Franklin Roosevelt) امضا شد، آغاز شد.

برنامه نیو دیل پیش از این شاهد رشد اقتصاد آمریکا بود، پس از اتمام جنگ و با بازگشت سربازان و نیز ورود آنها به بازار کار، همراه با معرفی G.I منشور حقوق مجددا اقتصاد جان تازه ای گرفت. بازگشت سربازان مانند افزودن سوخت جت به صنعت آمریکا بود که باعث کاهش شدید نرخ بیکاری و رونق اقتصاد شد.

آمریکا از قدرت اقتصادی جدید خود برای ارتقای یشتر و در نتیجه رشد بیشتر استفاده کرد. آمریکا اقتصاد دوران جنگ را به اقتصاد مصرف‌گرا تبدیل کرد. اقتصاد امریکا به گونه ای پیشرفت کرد که برای بقیه جهان دست نیافتنی بود. کسانی که از جنگ سرگردان مانده بودند ایالات متحده را بیشتر به جایگاه اول در تریبون اقتصادی رساند.

بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا
بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا

 

اقتصاد آمریکا از قدرت بی نظیری برخوردار بود. در آن زمان، تولید ناخالص داخلی ایالات متحده (GDP)، 50 درصد از کل تولید اقتصادی جهان را تشکیل می داد. به همین دلیل هم دلار آمریکا به ذخیره ارز جهانی تبدیل شد. هنگامی که رهبران جهان از 44 کشور در سال 1944 برای توافق برتون وودز گرد هم آمدند، پذیرش دلار آمریکا به عنوان ارز ذخیره رسمی تنها انتخاب منطقی بود.

طبق توافقنامه برتون وودز، دلار آمریکا به عنوان ارز ذخیره اولیه تثبیت شد. کشورهایی که در این توافقنامه شرکت کردند، نرخ مبادله خود را به دلار آمریکا که با پشتوانه طلا بود، مرتبط کردند. از آنجایی که دلارهای دارای پشتوانه طلا ثابت در نظر گرفته می شد، سایر کشورها نیز می توانستند ارزهای خود را تثبیت کنند.

 

دلار طلا را از بین می برد!

در سال ۱۹۷۱، دلار آمریکا بدون پشتوانه طلا درخشید. با تشدید چاپ پول توسط ایالات متحده برای تأمین مالی جنگ در ویتنام، کشورها تصمیم گرفتند در مورد چاپ و هزینه های مازاد آمریکا محتاطانه عمل کنند. در نتیجه، سایر کشورها به سرعت شروع به تبدیل ذخایر دلاری خود به طلا کردند.

این کار دسته جمعی به حدی شدید بود که رئیس جمهور نیکسون تشویق شد تا وارد عمل شود و دلار را از استاندارد طلا جدا کند. این کار منجر به نرخ های ارز شناور امروزی شد که خود باعث کاهش چندین دهه دلار آمریکا شد. این نتیجه امروزه به راحتی قابل مشاهده است.

بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا
بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا

 

اگرچه دیگر طلا پشتوانه دلار آمریکا نیست، اما تنها به این دلیل که کشورها از قبل مقدار زیادی از آن را ذخیره کرده بودند، به عنوان ذخیره ارز اصلی جهان باقی ماند و عنوان باثبات ترین و نقدترین شکل مبادله را به خود اختصاص داد.

پس از کنار گذاشتن طلا، دلار آمریکا عمدتاً توسط وزارت خزانه داری ایالات متحده حمایت می شد. از این رو از دلار به عنوان پایدارترین دارایی کاغذی یاد میشد.

 

کاهش ارزش دلار و افزایش ارزش بیتکوین

پس از حذف دلار از استاندارد طلا در سال ۱۹۷۱، هیچ نشانه ای از بهبود وضع وجود نداشت و یک سیر نزولی آغاز شد. بسیاری بر این باورند که اگر اتفاقات غیر منتظره ای رخ نمی داد دلار آمریکا در نهایت می توانست وضعیت بهتری داشته باشد. رویدادهایی که رخ داد آخرین تیر را نه تنها به سیستم فیات ایالات متحده بلکه به سیستم‌های فیات جهانی زد.

اگر با پایان سیستم های مدرن فیات آشنا هستید، منابع زیر را برای کسب اطلاعات بیشتر توصیه می کنیم:

-کتاب: «مرگ پول: فروپاشی آینده نظام پولی بین‌المللی» نوشته جیمز ریکاردز

-فیلم: پایان جاده: چگونه پول بی ارزش شد- مستند ENDEVR

 

بحران مالی ای که در سال ۲۰۰۸ رخ داد فدرال رزرو (بانک مرکزی ایالات متحده آمریکا) را مجبور کرد تا جهت حمایت مالی به دولت وام بدهد. این حمایت مالی تا پیش از کوید بزرگ ترین حمایت مالی شناخته می شد.

ابتدا، دولت ایالات متحده یک کمک مالی ۷.۷۷ تریلیون دلاری را برای نجات سیستم مالی دریافت کرد، سپس تنها ۱۲ سال بعد، به دلیل همه گیری بیماری کرونا، فدرال رزرو ۹ تریلیون دلار دیگر (که این مبلغ در حال افزایش است) به بخش اقتصادی ایالات متحده کمک کرد تا پس از قرنطینه آن را تسویه کند. با وجود اینکه این اقدامات انجام شد اما هیچ بهبودی در شرایط حاصل نشد.

بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا
بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا

 

اتفاقاتی که از سال ۱۹۷۱ رخ داده است موجب شده تا روند نزولی سقوط دلار تسریع شود. از جمله این اتفاقات می توان به بحران مالی، اقتصاد آسیب‌دیده ناشی از قرنطینه، اقدامات نامناسب مالی در مورد نرخ‌های بهره پایین ( که باعث افزایش وام‌گیری می‌شود) و بالا رفتن سطح تورم که امروزه شاهد آن هستیم اشاره کرد.

در ادامه به ذکر مسائلی می پردازیم که اگرچه نمی توان پاسخی قطعی برای آن یافت اما امروزه در میان سیاستمداران، اقتصاددانان، بانک های مرکزی و مورخان به شدت مورد بحث قرار گرفته است.

این موضوعات حول محور این سوال می‌چرخند که دلار آمریکا چقدر می‌تواند وضعیت این وضعیت را برای ذخایر جهانی حفظ کند؟

ما پیش از این شاهد برخی از اقداماتی بودیم که به نوعی مخالفت با آمریکا و دلار تلقی می شد و به نظر می رسد که این اقدامات جهت از بین بردن وابستگی به دلار آمریکا صورت گرفته است. از جمله این اقدامات می توان به پذیرش بیتکوین توسط السالوادور به عنوان ارز قانونی اشاره کرد.

علاوه بر این، آرژانتین و پاراگوئه برای تسویه معاملات صادراتی بیتکوین را جایگزین دلار آمریکا کردند. ونزوئلا برای تجارت داخلی و جهانی به بیتکوین روی آورده است، مقامات مالزی در تلاش هستند تا اقدامات قانونی برای پذیرش بیتکوین را انجام دهند و شیلی نیز به منظور جذب سرمایه گذاران، در حال معرفی ابزارهای سرمایه گذاری بدون پشتوانه دلار آمریکا است.

ظاهراً جنبش‌های بزرگی نیز در آمریکای مرکزی و جنوبی برای تبدیل دلار به رمزارزها در جریان است.

 

جایگزینی دلار آمریکا به عنوان ارز ذخیره جهانی

در سال ۲۰۰۹، کشور چین پیشنهاد کرد که به جای استفاده از دلار آمریکا به عنوان ارز ذخیره جهانی، از مجموعه ای از ارزهای جهانی استفاده کنیم که توسط صندوق بین المللی پولی (IMF) کنترل می شود. ممکن است تا پیش از این چنین فکر کرده باشید که تنها کشورهایی که با آمریکا دشمنی دارند خواستار کاهش وابستگی به دلار هستند اما در واقع چنین تفکری اشتباه است.

در سال ۲۰۱۰، سازمان ملل متحد خواستار کنار گذاشتن دلار آمریکا به عنوان واحد پول ذخیره اولیه شد. سپس، در سال ۲۰۱۹، مارک کارنی( Mark Carney)، رئیس بانک انگلستان، در بیانیه ای نسبت به مقدار قدرتی که دلار به ایالات متحده می دهد، اظهار ناخوشنودی کرد و این بیانیه مورد حمایت متحدان آلمان و بسیاری از کشورهای دیگر در اتحادیه اروپا شد. پیشنهادی مبنی بر انتخاب یک سیستم پرداخت جایگزین ارائه شد اما پیشرفت کمی در این زمینه حاصل شد.

پس از فروپاشی توافقنامه برتون وودز، تمایل سایر کشورهای جهانی به نگه داشتن دلار آمریکا به عنوان ارز ذخیره سیر نزولی داشته است‌. در دهه‌های اخیر، به دلیل تسلط دلار آمریکا، ارزهای قدرتمندی مانند یورو، ین و… به آرامی از میادین قدرت کنار گذاشته شده اند. 

یکی از تاثیرگذارترین حرکت ها در این راستا، تشکیل بانک سرمایه گذاری بنیادی آسیا (AIIB) بوده است. این ابتکار که به رهبری چین بوده است به نظر می رسد می تواند با 57 کشور موسس و بیش از 100 میلیارد دلار سرمایه رقیب بانک جهانی و صندوق بین المللی پول باشد.

ایالات متحده به این حزب دعوت نشده است و فعالانه با متحدان خود لابی می کند تا به دلیل مسائل حکومتی به آن نپیوندند.

بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا
بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا

 

جالب است بدانید که روسیه و بسیاری از کشورهای دیگر سال‌هاست که به ذخیره طلا مشغولند. اکنون روسیه برای اولین بار توانسته است به جایگاهی برسد که طلای بیشتری نسبت به آمریکا در اختیار داشته باشد. یکی از دلایل این موفقیت به تلاش برای مخالفت با دلار برمی گردد.

این طور که به نظر می رسد روسیه ممکن است چنین پیش بینی کرده باشد که دلار از وضعیت ارز ذخیره سقوط خواهد کرد.

این روند بدون شک به صندوق بین‌المللی پول (IMF) مربوط می‌شود. چرا که این صندوق مخالف ورود ارز دیجیتال است و از همین رو دستور کار جدیدی را برای ورود کشورهای موجود در یک سیستم بانکی تحت تسلط غرب در پیش گرفته است.

شواهد محکمی از این موضوع وجود دارد که از  جمله آن می توان به حمایت مالی از آرژانتین اشاره کرد. این حمایت به شرط عدم استفاده از رمزارز صورت گرفته است.

صندوق بین‌المللی پول اخیراً مقاله‌ای با عنوان «سقوط پنهان سلطه دلار» منتشر کرده است. در صورتی که تمایل دارید در رابطه با این مسائل اطلاعات بیشتری کسب کنید خواندن این مقاله می تواند مفید باشد.

نکته حائز اهمیت این است که هیچ اشاره ای به نقش کریپتو در این روند نمی شود. چنین به نظر می رسد که قصد دارند حقیقت نقش کریپتو در سقوط سلطه دلار را به نوعی پنهان  کنند. 

در مقاله ای که توسط صندوق بین المللی پول منتشر شده است، کاهش سلطه دلار را به عوامل دیگری همچون کاهش واردات جهانی و تمایل دولت ها به تنوع بخشی نسبت داده است.

چیزی که توجه ما را به خود جلب کرده است قسمت پنجم این مقاله است. این بخش تحت عنوان “همه چیز درباره افزایش ارزهای جدید که جای دلار را در ترازنامه بانک مرکزی گرفته است” منتشر شده است.

در ابتدای این بخش آماری عجیب وجود دارد که نشان می دهد ارزش دلاری ارزهای جدی  در ترازنامه بانک مرکزی از 30 میلیارد دلار در سال 1999 به بیش از 1.2 تریلیون دلار در سال 2022 رسیده است. در واقع حدود 20 برابر افزایش یافته است.

این آمار در حالی است که در حال حاضر ارزهای جدید حدود ۱۰ درصد از ترازنامه بانک ها را تشکیل می دهند. این مقاله مقادیر این ارزهای جدید که انباشته شده اند را به شرح زیر تقسیم می کند:

-رنمینبی چینی- ۲۵%

-دلار کانادا – 23٪

-دلار استرالیا – 20٪

-سوئیس – 2٪

-سایر – 29٪

 

روسیه سال‌ها قبل از درگیری فعلی اوکراین و تحریم‌هایی که اقتصاد این کشور را تحت الشعاع قرار داده برای مدت زیادی، بیشترین تلاش را در رابطه با مخالفت با دلار داشت.  روسیه در این راه حتی کمپین هایی جهانی تشکیل داد و دولت ها را به سوء استفاده از تسلط خود بر دلار متهم کرد.

تمایل به کنار گذاشتن دلار آمریکا چنان شدت یافته است که در سال ۲۰۰۹، چین و روسیه گرد هم آمدند و خواستار ایجاد یک ارز جهانی جدید شدند.

آنها کمپین هایی برای رهبران جهان ایجاد کردند و از صندوق بین المللی پول درخواست کردند که یک ارز ذخیره جدید ایجاد کند که علاوه بر اینکه جایگزینی برای دلار باشد هیچ ارتباطی با سایر کشور ها نداشته باشد. (ارز دیجیتال بیتکوین نیز چنین بنظر میرسد!)

 

بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا
بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا

 

عدم تمایل صندوق بین المللی پول برای همچین نظری ممکن است صدمات جبران ناپذیری به همراه داشته باشد چرا که به نظر می رسد سایر کشورها در این زمینه امور را به دست خود گرفته اند.

به عنوان مثال، روسیه اخیراً اعلام کرده است که از پذیرش بیتکوین در ازای نفت استقبال می کند.

به قول باب دیلن، “زمانه در تغییر است.”

 

ارزهای ملی فیات = تضاد منافع بزرگ

این مسئله باعث شده است تا یک سوال بزرگ در ذهن همگان ایجاد شود. چه چیزی جای دلار ایالات متحده آمریکا را خواهد گرفت؟

درست است که چین پیشتر با ایجاد ارز دیجیتالی بانک مرکزی (CBDC) خود، اقدام بزرگی انجام داده است اما روسیه نیز روی CBDC مختص خود کار می‌کند. پس آیا آمریکا تن به این خواسته می دهد، دلار فعلی را کنار می گذارد و مورد مشابه دیجیتالی آن را جایگزین می کند؟

مشکل اساسی استفاده از دلار آمریکا به عنوان ارز ذخیره جهانی این است که این کشور اکنون قدرت و اقتدار بیش از حدی بر سایر کشورها دارد. ما بارها شاهد این بوده ایم که ایالات متحده از نفوذ خود برای تسلیم کردن سایر کشورها استفاده کرده است.

بسیاری از کشورها طی سال‌ها به این که آمریکا از دلار به عنوان سلاح استفاده می کند اعتراض کرده اند و این خود از دیگر عواملی است که سایر دولت ها را مجاب می کند از کاهش وابستگی به دلار حمایت کنند.

آمریکا برای برجسته کردن قدرت اقتصادی و دیپلماتیک خود به منظور استفاده از این قدرت برای اجرای برنامه های خود، قانونی وضع کرده است که هر گونه معامله ای که توسط دلار آمریکا انجام می شود، باید توسط یکی از بانک های ایالات متحده بررسی شود. از آنجایی اکثر کالاها به دلار معامله می شوند این معاملات حدود ۸۸ درصد از کل را در بر می گیرند.

دولت ایالات متحده می تواند به راحتی به بانک های ایالات متحده دستور دهد که معاملات خاصی لغو شود و صورت نگیرد.

این کار یکی از راه هایی است که ایالات متحده می تواند تحریم های اقتصادی را اعمال کند. به همین دلیل هم اقتصاد روسیه در عرض چند روز تعرض به اوکراین به نوعی فلج شد.

توجه داشته باشید که حرف ما این نیست که هر اقدامی که در زمینه تحریم ها صورت گرفته در جهت درست یا غلطی بوده است. اما باید بدانید که این یک زنگ هشدار جهانی است که اگر کاری بر خلاف میل آمریکا صورت بگیرد، به راحتی می تواند اقتصادهای خارجی را تحت الشعاع قرار دهد.

بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا
بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا

 

همین زنگ هشدار سبب شده است تا بانک های مرکزی جهانی روند کاهش وابستگی خود به دلار را سرعت بخشند و طلا و بیتکوین را جایگزین دلار کنند.

چنین مشکلات ناشی از تسلط یک ارز ذخیره از زمان توافقنامه برتون وودز قابل پیش بینی بود. در سال ۱۹۵۹، پروفسور رابرت تریفین (Robert Triffin) در کمیته اقتصادی شرکت کرد و گفت که سیستم برتون وودز محکوم به شکست است.

تریفین درک می کرد که تضاد منافع منجر به کسری تجاری و تنش بین کشورها می شود و سیاست ملی آمریکا و سیاست پولی جهانی نمی توانند تعادل پیدا کنند و به نظر می رسد که نظر او کاملا درست بوده است.

انسان‌ها موجوداتی خودخواه هستند، به هر حال، نمی‌توان انتظار داشت که ما در حالی که همیشه بهترین را برای ملت خود انجام می دهیم، بتوانیم بهترین را برای کشورهای دیگر نیز در نظر بگیریم. یک نفر بیشتر اوقات در صدر قرار می گیرد.

رابرت تریفین مرد باهوشی بود و پیش‌بینی او درباره کسری تجاری نیز درست از آب درآمد. آمریکا از سال 1975 بزرگترین کسری تجاری جهان را دارد و کسری تجاری فعلی آن 859 میلیارد دلار است. مطمئنا این اعداد پایدار نخواهند بود. 

بنابراین، طی چند دهه کوتاه، آمریکا از کشوی که بالاترین میزان طلب را از سایر کشور ها داشت به بدهکار ترین کشور تبدیل شده است. همچنین دارای بالاترین کسری تجاری نیز هست. اگر بخواهیم تمام این ها را به علاوه کاهش شدید ارزش پول در کنار هم قرار دهیم متوجه میشویم که اوضاع خوب نیست.

 

آیا بیتکوین راه حل مناسبی است؟

استفاده آمریکا از دلار به عنوان سلاح و سبک توتالیتری که به دولت ها می دهد، از دلایلی است که بسیاری گمان می کنند بیتکوین باید به ارز ذخیره جهانی تبدیل شود. چرا که مالکیت آن متعلق به کسی نیست، مسیر را هموار می کند و باعث نمی شود که قدرت یک کشور سایر کشورها را سرکوب کند‌. اما مزیت آشکار دیگری نیز وجود دارد.

هر کدام از ارز های فیاتی که تا کنون وجود داشته اند شکست خورده اند و تمام ارزهایی که امروز وجود دارند نیز در طول سال ها به میزان قابل توجهی قدرت خرید خود را از دست داده اند. در اصل شکست کامل آنها در طی زمان مشخص می شود.

برای مثال پوند بریتانیا موفق ترین ارزی است که بشریت تا به حال دیده است. این ارز با ۳۲۶ سال فعالیت، عنوان طولانی ترین ارز مورد استفاده را در اختیار دارد. اما حتی «موفق‌ترین» ارز ما در طول عمر خود 99.5 درصد از ارزش خرید خود را از دست داده است.

به همین دلیل است که مفهوم “پول مشروع” بسیار جذاب بوده است، چیزی که تا پیش از ایجاد بیتکوین امکان پذیر به نظر نمی رسید. اصل پول مشروع تنها یکی از دلایل متعددی است که مایکل سیلر (Michael Saylor)، مدیر عامل اجرایی مایکرو استراتژی( MicroStrategy) از بیتکوین به عنوان “نقطه اوج نژاد بشر” یاد می کند.

 

بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا
بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا

سیلر بیان می کند: بیتکوین حق مالکیت است. این فناوری برای اولین بار در تاریخ نژاد بشر، حق مالکیت را به هشت میلیارد نفر می دهد و این یعنی زندگی، آزادی و دارایی.

مایکل سیلر:

سیلر توضیح می دهد که نیمی از جهان امیدی به پس انداز اموال ندارند و این در حالیست که نیمی دیگر دارایی خود را در معرض خطر قرار داده اند. بیتکوین یک فناوری است که به هر کس حق حاکمیت شخصی و دارایی خود را می دهد.

اگر در زمینه بیتکوین تازه وارد هستید یا نیاز به یک جمع بندی کلی دارید، در ادامه خلاصه ای از آنچه بیتکوین را نسبت به ارزهای فیات و طلا برتری می سازد ذکر کردیم:

-محدودیت عرضه ۲۱ میلیونی. به این معنی که چاپ پول و تورم سرسام آور رخ نمی دهد.

-می توان آن را در عرض چند ثانیه تا چند دقیقه با کسری از هزینه فیات به هر نقطه جهانی ارسال کرد.

-غیرمتمرکز است‌. بیتکوین مشمول سیاست ها یا نیازهای خودسرانه دولت ها، اشخاص ثالث یا کسانی که قصد فساد دارند نیست. هیچ کس نمی تواند معاملات بیتکوین یا خود بیتکوین را متوقف یا کنترل کند.

-شبکه های پرداخت جهانی کنونی پیچیده، فوق العاده ناکارآمد، کند و گران هستند.

-بیتکوین امن تر و شفاف تر است.

-هیچ کس مالک شبکه بیت کوین نیست که در نتیجه زمینه ای برای برابری بین کشورها، شرکت ها و مردم ایجاد می کند.

-میلیاردها دلار بیت کوین را می توان با چیزی به کوچکی یک دستگاه USB یا تلفن همراه حمل کرد که این را نمی توان در مورد طلا یا پول نقد گفت.”

 

شبکه بیتکوین تنها در ارز دیجیتال خلاصه نمی شود و می تواند امکانات بی پایانی را برای بهبود بشریت ارائه دهد.

معیارهای کاملاً تعریف شده ای وجود دارد که یک ارز باید آنها را برآورده کند تا به عنوان یک دارایی قابل دوام و ارزشمند در نظر گرفته شود. طبق توافقات صورت گرفته یک ارز باید دارای مشخصه های زیر باشد:

*بادوام

*قابل حمل

*قابل تقسیم

*یونیفرم (uniform)

*کمیاب

بیتکوین تنها دارایی‌ای است تمام این مشخصات را دارد، از این رو می توان استدلال کرد که بیتکوین پول مشروع  و سالمی است. بیایید نگاهی به مقایسه بیت کوین با فیات و طلا برای برخی از این معیارها بیندازیم:

بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا
بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا

 

همانطور که پیشتر اشاره کردیم یکی از مهم ترین ویژگی های بیتکوین، کمیاب بودن عرضه محدود آن است. بنابراین ممکن است این سوال پیش بیاید که چرا هیچ دولتی عرضه پول خود را محدود نکرده است؟ متأسفانه، پاسخ به این سوال فوق العاده پیچیده است اما در عین حال موضوعی است که بین اقتصاددانان و نظریه‌پردازان پولی مورد بحث قرار می گیرد.

به زبان ساده کشورها پول چاپ می کنند تا ثروتمندتر شوند و قدرت خرید و جایگاه جهانی خود را افزایش دهند. حرص، طمع و قدرت از جمله خصایص انسانی است که ما را به سمت جلو سوق می دهد. داشتن محدودیت عرضه پول منجر به سناریویی می‌شود که در آن دولت‌ها نمی‌توانند پول خلق کرده و آن را خرج کنند.

آنها باید ارزشی برابر با میزان درآمد مالیاتی جمع آوری شده برای شهروندان خود فراهم کنند. چاپ کردن پول بسیار ساده تر و سریعتر است. ما به راحتی می توانیم بزرگنمایی کنیم و این سطح از طمع و وسوسه دسترسی به پول آسان را در سطح فردی نیز مشاهده کنیم. انسان‌ها عاشق قرض گرفتن و خرج کردن پول هستند در حالی که هیچ کس مجبور نیست چیزهایی را بخرد که توانایی پرداخت آن را ندارد.

به عنوان مثال، میزان بدهی افراد بسیار بیشتر از پس انداز آنهاست. تقریبا هیچ‌کس مالک خانه یا ماشین نیست، همه برای خرید اقلامی که خارج از محدوده قیمتی ما هستند وام می‌گیرند. ما می توانیم در وهله اول بیش از حد وام بگیریم و به راحتی به پول دسترسی پیدا کنیم و قیمت ها را بالا ببریم! دولت های ما هم همین کار را می کنند.

این موضوع زمانی پیچیده‌تر می‌شود که ما شروع به بحث در مورد موضوعاتی مانند رابطه بین عرضه و تولید ناخالص داخلی و غیره می‌کنیم. که این موضوع در این مقاله نمی گنجد.

 

چه اشکالی دارد که پول بیشتری چاپ شود؟

این ارقام بسته به جایی که به آن مشاهده می کنید متفاوت است، اما ۶۰ تا ۸۰ درصد از کل دلارهای موجود در آمریکا از زمان شروع همه‌گیری به عنوان پاسخی به اقدامات قرنطینه چاپ شده است. این اساساً به این معنی است که دلار به میزان قابل توجهی ارزش خود را از دست داده است.

در واقع، دلار آمریکا بیش از ۹۶ درصد از قدرت خرید خود را از زمان ایجاد خود از دست داده است. با پول مشروع مانند بیتکوین، پدیده ای مخالف تورم/کاهش قدرت خرید رخ می دهد. با عرضه محدود، ارزش بدون کاهش در آینده ذخیره می شود، بنابراین قدرت خرید در طول زمان افزایش می یابد.

بسیاری بر این باورند که اقتصادها تحت سیستم های پولی سالم شکوفا خواهند شد. هنگامی که یک واحد پولی ثابت است و توسط دولت ها دستکاری نمی شود، سهولت تجارت افزایش می یابد، مردم تمایل به پس انداز دارند و سطوح بالاتری از رفاه وجود دارد.

بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا
بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا

 

علاوه بر این، اقتصاد پولی مشروع و کارآمد منجر به این خواهد شد که جوامع، مشاغل و افراد بتوانند به طور مؤثرتری برای آینده برنامه ریزی کنند و مجبور نباشند به سیاست های پولی در حال تغییر واکنش نشان دهند. همین امر منجر به پیشرفت در تولید صنعتی، نوآوری و اساسا همه چیز می شود‌.

پول مشروع به نفع افراد است چرا که دیگر مجبور نیستند دوبرابر کار کنند تا بتوانند با افزایش قیمت های ناشی از تورم سازگار شوند.

در جامعه کنونی، پس‌انداز در کمترین و وام گیری در بیشترین حد خود قرار دارد زیرا امکان پس انداز تا حد زیادی کم است و حتی اگر خانواده ای بتواند اندکی سرمایه پس انداز کند به دلیل تورم بالا پس از مدتی پول پس انداز شده ارزش چندانی نخواهد داشت.

وضعیت موجود را در نظر بگیرید. نا آرامی اجتماعی در وضعیت نگران کننده ای قرار دارد. سیاست در سطح افراطی قطبی شده است. به نظر می رسد که آماده ایم تا بر سر کوچک ترین اختلاف نظر دعوا کنیم.

مشکلات سلامت روانی بیداد می کند و از آنجا که تنش های میان هرکشور با کشورهای همسایه خود بالاست چنین به نظر می رسد که کشور ها مثل ظرف باروتی هستند که با کوچک ترین جرقه آماده انفجارند.

هنگامی که افراد یک جامعه نگرانی کمتری در رابطه با مسائل مالی داشته باشند، پیوندهای قوی‌تری بین افراد شکل می گیرد. همچنین لازم نیس ساعت‌های زیادی را صرف کار کردن کنند تا صرفا بتوانند نیازهای بدوی را رفع کنند.

همین امر می‌تواند منجر به آزادی بیشتر برای کاوش در هنر، علوم، مهندسی، ادبیات و موارد دیگر شود. در نتیجه پیشرفت‌ هایی در جهت نفع جامعه حاصل می شود.

بسیاری از ما مشاهده کرده ایم که با افزایش سرمایه‌گذاری‌ در زمینه کارآفرینی و کسب‌وکارهای نوپا، مشاغل جدید حتی در زمانی که اوضاع جامعه مساعد نبود پیشرفت چشمگیری داشتند.

در حالی که بیش از ۹۰ درصد از جمعیت به سختی در حال کار هستند، فضای زیادی برای نوآوری وجود ندارد و تنها چیزی که آنها می توانند روی آن تمرکز کنند این است که هفته ای ۸۰ ساعت کار کنند تا زندگی خود را تامین کنند.

توجه داشته باشید که تمام اینها نظریه است و شواهد تاریخی کمی برای استناد به آن وجود دارد، اما با بررسی دو دوره در تاریخی می توانیم به بینش جالبی دست یابیم که این نظریه را حمایت می کند:

عصر طلایی در رم (از سده ۱ قبل از میلاد تا قرن چهارم پس از میلاد) تحت یک سیستم پولی مشروع اداره می شد که در آن دوره از  اورئوس به عنوان واحد پولی پایه استفاده می کردند. اورئوس که معتبرترین دارایی پولی موجود قبل از بیتکوین بود از طلا ساخته شده بود.

در نتیجه استفاده از اورئوس، عصر طلایی رم شکوفا شد و مردم را به سوی ابرقدرت شدن سوق داد. همچنین باعث شد رم به برخی از چشمگیرترین دستاوردهای بشریت دست یابد که ما هنوز هم از آنها استفاده می کنیم. بنابراین، عصر طلایی رم ممکن است تأثیرگذارترین دوره در تاریخ بشر باشد.

ایالات متحده، از سال ۱۸۷۹ تا ۱۹۳۳، از استاندارد طلا استفاده می کرد. تمام دلارهای در گردش با پشتوانه طلای فدرال رزرو حمایت می شد. آمریکا در آن زمان شاهد رشد و شکوفایی بی‌نظیر بود. ایالات متحده تاریخ نسبتاً چشمگیری برای چنین کشور جوانی دارد.

بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا
بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا

 

آمریکا تنها در چند صد سال به یک ابرقدرت اقتصادی و قدرتمندترین کشور جهان تبدیل شد. آنها تا زمانی که استاندارد طلا را حذف کردند عملکردی عالی داشتند. این دوره را مفصلا در بخش های قبلی توضیح دادیم. 

 شاید این موضوع فقط در حد حدس و گمان باشد اما دو مورد از نوآورانه ترین، شکوفاترین و انقلابی ترین دوران بشر توسط کشورهایی تجربه شد که از طلا به عنوان یک سیستم پولی مشروع استفاده می کردند. هم سقوط رم و هم افول در ایالات متحده پس از حذف از استاندارد طلا اتفاق افتاد.

 

چگونه ممکن است جهان با بیتکوین کار کند؟

سیستمی که بر روی بیتکوین اجرا می شود برای اکثر افراد در سطح جهانی مفید خواهد بود. تورم نزدیک به صفر است، امکان دستکاری ارز یا وجود سیستم هایی که دسترسی شهروندان به حساب های بانکی آنها را مسدود می کنند وجود ندارد، میزان اعتماد بین کشورها بیشتر می شود و ابرقدرت معنایی ندارد و سیستم های پرداخت جهانی پیچیده و ناکارآمد نیز وجود نخواهد داشت.

این امر بازار مالی عادلانه تری را برای هر ملتی ترویج می کند، شکاف طبقاتی کاهش می یابد و مردم انگیزه پس انداز خواهند داشت. اگر به نظریه پولی که در بالا بحث شد باور داشته باشید، با بیتکوین جوامع به سادگی رشد خواهند کرد.

کمک‌های مالی به شرکت‌ها کمتر می‌شود و مسئولیت شرکت برای مدیریت ثروت افزایش می‌یابد. این امر منجر به این می‌شود که شرکت‌ها پیش از گرفتن کمک های مالی، شرایط لازم را فراهم کنند و دیگر مبالغ هنگفتی صرفا بر اساس وعده‌ها و ای کاش هت به مدیران پرداخت نشود.

بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا
بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا

متأسفانه، مدیریت نامناسب ثروت و وام گیری بیش از حد نیز منجر به وسوسه فساد برای انجام تعهدات مالی و آرزوهای بیش از حد جاه طلبانه و دست نیافتنی می شود.

بیتکوین همچنین می تواند اوضاع بازارهای سهام جهانی را بهبود بخشد. از آنجایی که بازارهای سهام در حال حاضر با دلار اندازه گیری می شوند، (که خود با چاپ پول توسط فدرال رزرو کنترل می شود)، تجزیه و تحلیل منطقی برای ارزش گذاری عملا غیرممکن است زیرا ارزش یک دلار بی دلیل نوسان می کند.

با پذیرش بیتکوین به عنوان یک استاندارد، واحد اندازه گیری که جریان های نقدی و ارزش گذاری ها با آن اندازه گیری می شوند ثابت خواهد بود.

هرکسی که چنین گمان می کند که از زیر و بم سیستم پولی کنونی جهان آگاه است یا باهوش است و یا کاملا نادان.

این ساختار چنان پیچیده است که هیچ کس قادر به درک پیچیدگی های عملکرد درونی یا تأثیرات موجی که تغییرات جزئی ممکن است بر ساختار کلی داشته باشد نیست. می توان گفت چندین ساختار پیچیده در هزاران مورد ضرب می شود تا چنین ساختاری پدید آید. ممکن است اگر یکی از اجزای سیستم فعلی را با بیتکوین جایگزین کنیم خطر سقوط بالقوه کل زیرساخت را تهدید کند.

بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا
بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا

یکی از دلایلی که جامعه در واکنش به اتخاذ یک سیستم جدید رفتار مناسبی ندارد و کند عمل می کند، جدای از حرص و طمع و نخبگانی که می خواهند تمام قدرت را در دست بگیرند، این است که هیچ کس نمی خواهد وضعیت کار را مختل کند. اکثر افراد معتقدند که سیستم در حال حاضر مشکلی ندارد و کار می کند پس خراب نیست و نیلزی به تعمیر آن نداریم.

اما ما می دانیم که سیستم خراب است و به احتمال زیاد بیتکوین می تواند آن را تعمیر کند.

تردید بسیاری برای پذیرش بیتکوین وجود دارد چرا که بسیاری از مردم شناخت کمی نسبت به آن دارند اما به جرئت می توان گفت که بیتکوین در مقایسه با سیستم های فعلی موجود، بسیار ساده است و برای همیشه همین طور ساده باقی خواهد ماند.

سادگی بیت کوین در ریاضیات آن نهفته است. “عامل انسانی” به طور کامل حذف شده است. هنگامی که کشورها برای درک بیتکوین وقت بگذارند و همه یک واحد ارزش استاندارد را اتخاذ کنند، کل سیستم مالی جهانی به طور تصاعدی شفاف تر و برای همه ساده تر می شود.

یکی دیگر از دلایلی که دولت های جهانی در این امر کند هستند این است که همه آنها تا کنکون میلیون ها دلار سپرده گذاری کرده اند اگر ارز ذخیره اولیه دیگری به کار گرفته شود، مشخص نیست که ارزش آن دلارها چقدر ممکن است کاهش یابد.

برای این ریسک بزرگ می بایست انگیزه ای برای دولت ها وجود داشته باشد که ارزش ذخایر خود را به خطر بیاندازند تا بیتکوین را بپذیرند.

 

بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا
بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا

به طور کلی حدود ۹۰ درصد تجارت جهانی به دلار آمریکا انجام می شود و با توجه به مسائل زنجیره تامین که تمام جهان را درگیر کرده است، اغلب می بایست تسویه معاملات در اسرع وقت صورت بگیرد.

احتمالا دولت ها بر این باورند که درک چگونگی انجام معاملات به کمک بیتکوین زمان زیادی می طلبد و از آنجایی که تمایلی به کند کردن روند معاملات ندارند اهمیت بیتکوین را نادیده می گیرند. غافل از این که این امر می تواند منجر به تراکنش‌های بسیار سریع‌تر شود.

اغلب افراد دیر تغییر می کنند چراکه تغییر شامل یک فرایند یادگیری است و یادگیری روند اولیه را به تاخیر می اندازد.

نقدینگی از دیگر عوامل مهمی است که ما را مجاب نی کند بیتکوین را جایگزین دلار کنیم. برای انجام خریدهای بزرگ حجم زیادی از نقدینگی نیاز است. دلار بیشترین نقدینگی را در بازارهای جهانی دارد.

علاوه بر این، تخمین زده می‌شود 7.2 تریلیون دلار ذخایر دلاری وجود دارد که این امر ارز را به طرزی باورنکردنی نقد می‌کند. اگرچه یک استدلال برای بیتکوین این است که با افزایش ارزش بازار بیتکوین، نقدینگی آن نیز افزایش می یابد.

مارکت کپ بیتکوین (ارزش بازار) در حال حاضر نزدیک به بسیاری از بزرگترین ارزهای فیات است که توسط بانک های مرکزی نگهداری می شود. دلار کانادا و استرالیا، پزو مکزیک را پشت سر گذاشته و در حال نزدیک شدن به روبل روسیه است.

بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا
بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا

 

بازار اوراق قرضه ایالات متحده نیز نقش مهمی در تثبیت دلار به عنوان ارز ذخیره اولیه دارد. کشورهای بسیار کمی هستند که بازار اوراق قرضه آنها به اندازه کافی برای جایگزینی دلار بزرگ باشد اما این مسئله کاملا در رابطه با بیتکوین متفاوت است.

دو کشوری که بازار اوراق قرضه ای دارند که ایالات متحده را به چالش بکشند، ژاپن و چین هستند. ژاپن به دلیل اصرار بر مازاد حساب جاری، هیچ علاقه ای به تقویت این نقش نشان نداده است و چین بیش از ۱ تریلیون ذخایر ایالات متحده دارد، بنابراین انگیزه کمی برای آنها وجود دارد. به علاوه آنها همچنین بر اجرای مازاد حساب اصرار دارند. بازار اوراق قرضه اروپا هنوز اجرایی نیس چرا که این بازار در بین کشورهای مختلف  پراکنده شده است.

هیچ راه حل یا استدلالی نشنیده ایم که چگونه بیتکوین می تواند وابستگی بازار اوراق قرضه ایالات متحده را حل کند.

یکی دیگر از چالش‌های دشوار برای بیتکوین این است که دولت‌های جهان ارزهای دیجیتالی بانک مرکزی خود را (CBDC) ارائه می‌کنند که ممکن است پذیرش بیتکوین را کند کند. افراد جامعه کریپتو می‌دانند که چرا بیتکوین تقریباً از هر نظر بسیار برتر از CBDCها خواهد بود، اما افراد عادی، ارز دیجیتال ملی خود را که همان کار بیتکوین را انجام می‌دهد ترجیح می دهند.

بدون حمایت مردم از بیتکوین و ترجیح دولت ها CBDC های خود، بیتکوین ممکن است مسیر دشوارتری برای سفر داشته باشد. یک نکته جالب این است که با حرکت دولت‌ها به سمت ارزهای دیجیتال، این احتمال وجود دارد که همانطور که دلارها توسط طلا پشتیبانی می‌شد،  CBDC‌ها نیز پشتوانه ای ندارند .

با عجله کشورها برای ایجاد CBDC و کشف راه و رسم بلاکچین، یک بازی بسیار پرخطر ایجاد می شود که در آن برنده تسلطی بی مثال به دست خواهد آورد. از دست دادن این بازی ممکن است منجر به عقب ماندن در دوران تاریک شود.

اگرچه چنین به نظر می رسد که بنا به دلایل ذکر شده بیتکوین هیچ گاه نمیتواند در جایگاه ارز ذخیره قرار بگیرد یا دست کم این فرایند بسیار طولانی و سخت خواهد بود اما سرنخ هایی نیز وجود دارد که نشان می دهد همه اینها ممکن است خیلی سریعتر از آنچه فکر میکنیم شروع شود.

بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا
بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا

 

همانطور که در دهه های ۱۹۶۰ و ۷۰ بین کشورها رقابتی وجود داشت تا اولین کشورهایی باشند که با موفقیت به فضا پرتاب شدند و به «برتری فضایی» رسیدند، در حال حاضر نیز رقابت شدیدتری برای کشورها برای رسیدن به «برتری مالی» و فناوری بلاکچین وجود دارد.

یکی از سکوهای پرتاب بیتکوین است. یکی دیگر از دلایلی که این اتفاق ممکن است زودتر از حد انتظار رخ دهد این است که ما شاهد سطوح بی سابقه ای از پذیرش بیتکوین در بین سرمایه گذاران و موسسات خرد، صندوق های بازنشستگی، REIT، بانک ها و حتی دولت ها هستیم.

جدا از اینکه در زمینه های فوق الذکر السالوادور نقش بسیار پررنگی دارد اما دولت لائوس نیز از استخراج بیتکوین حمایت می‌کند. بسیاری از فرمانداران ایالات متحده حمایت خود را از استخراج بیتکوین و نوآوری بلاکچین اعلام کرده‌اند، تونگا در حال تهیه پیش‌نویس قانونی برای تبدیل بیتکوین به صورت قانونی است و مکزیک درحال استفاده از اهرم فشار است.

برای پذیرش بیتکوین به عنوان ارز قانونی، مناطقی از پرتغال و هندوراس به تازگی در کنفرانس ۲۰۲۲ بیتکوین برنامه های خود را برای پذیرش بیتکوین به عنوان ارز قانونی اعلام کردند. آرژانتین تا پیش از تعهدات خود به صندوق بین المللی پول در حال بررسی پذیرش بیتکوین به عنوان ارز قانونی بود.

پاناما، زیمبابوه و اوکراین، در میان بسیاری از کشورهای دیگر، ظاهراً به دنبال پذیرش احتمالی هستند. بریتانیا و سنگاپور همچنین قصد خود را برای تبدیل شدن به رهبران جهانی در نوآوری بلاکچین اعلام کرده‌اند، بنابراین دومینوی پذیرش دولت در حال سقوط است.

در اینجا نگاهی به کشورها و دولت هایی داریم که دارایی بیتکوین خود را به صورت عمومی ثبت کرده اند. در واقع، این نمودار تمام داستان را بیان نمی کند؛

زیرا می دانیم سازمان های دولتی متعلق به ایالات متحده آمریکا، بریتانیا، آلمان، سوئد، کره شمالی و بلغارستان مقادیر قابل توجهی بیتکوین و سایر دارایی های دیجیتالی را که مصادره و ضبط شده اند، در اختیار دارند.

برای مثال، بلغارستان در حال حاضر ۲۰۰۰۰۰ بیت کوین را در نتیجه سرکوب جنایات سازمان یافته در سال ۲۰۱۷ در اختیار دارد.

همچنین نمی‌توانیم تأثیرات قدرتمند نظریه بازی‌ها بر پذیرش بیتکوین را نادیده بگیریم.

بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا
بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا

 

اساساً علم تصمیم گیری چند نفره است که از ریاضیات برای مطالعه تعاملات استراتژیک تصمیم گیرندگان منطقی استفاده می کند. کاربردهای اجتماعی، منطقی و علمی در سطوح فردی و ملی دارد. برای مثال، نموداری از Bitcoin Magazine ماتریس بازده ریسک «خرید یا نخریدن» را برای معضل بیتکوین نشان می دهد که بخشی از تجزیه و تحلیل تئوری بازی بیتکوین را تشکیل می دهد.

بیتکوین یکی از قدرتمندترین، نوآورانه ترین و تاثیرگذارترین اختراعات تمام دوران در نظر گرفته می شود، به این معنی که تئوری بازی بیتکوین می تواند پذیرش آن را به میزان قابل توجهی تسریع کند.

تصور کنید که اگر دولت در دهه ۱۹۹۰/۲۰۰۰ تصمیم می گرفت که از اینترنت استفاده نکند امروز کشور در چه وضعیتی قرار داشت.

این کشور از هر نظر به طور کامل از بقیه جهان جدا می شد. انتخاب نکردن بیتکوین می تواند منجر به آسیب های شدید مشابهی شود، چیزی که هر دولت به آرامی از آن آگاه می شود. قبلاً دیده‌ایم که بیتکوین سریع‌تر از اینترنت در دهه اول پذیرش جهانی را تجربه می‌کند. این تنها دارایی در تاریخ است که در کمتر از 12 سال به ارزش بازار تریلیون دلاری رسیده است.

 

 سخن پایانی

احتمالا اولین کسانی باشیم که اعتراف می کنیم پاسخ یکسری سوالات را نمی دانیم. نمی‌دانیم اگر استاندارد بیتکوین را بپذیریم، جهان جای بهتری می‌شود یا خیر و یا بیتکوین به ارز ذخیره جهانی تبدیل می‌شود یا نه.

ما یک اکوسیستم شکننده را اداره می‌کنیم و تلاش برای «حرکت سریع و شکستن تابوها» می‌تواند ما را ده‌ها سال به جلو ببرد. اگر سیستم کنونی فرو بریزد و ما آینده را با بلاکچین بسازیم، بشریت بهتر خواهد بود.

آیا شما آن برنامه های تلویزیونی درباره سفر در زمان را می شناسید که در آن شخصی به گذشته برمی گردد، تصادفی روی گلی قدم می گذارد، به حال برمی گردد و ناگهان، کل دنیا تغییر کرده است؟

اگر جهان با چنین تغییر شگرفی در امور مالی جهانی موافقت می‌کرد، این امر منجر به اثرات ضربه‌ای می‌شد، شاید ماه‌ها، سال‌ها، دهه‌ها یا حتی قرن‌ها بعد که ما هیچ راهی برای دانستن نتایج آن نداریم.

ما همچنین باید محتاط باشیم زیرا ابزارهای قدرتمندی مانند بیتکوین توانایی بسیار زیادی برای انجام کارهای خوب یا بد دارند. بیتکوین این قدرت را دارد که ما را از فساد رها کند، اما این فناوری همچنین این قدرت را دارد که از طریق چیزهایی مانند CBDC ما را به بردگی کامل ببرند.

یکی از بنیانگذاران اتریوم و بنیانگذار کاردانو، چارلز هاسکینسون، ویدیویی فوق‌العاده و در عین حال وحشتناک را در مورد اینکه چرا همه ما باید نگران ارزهای دیجیتال متمرکز در دستان دولت‌هایمان باشیم، منتشر کرده است.

و سناتور آمریکایی تد کروز اخیراً لایحه‌ای پیشنهاد کرده است که دولت ایالات متحده را از ایجاد CBDC منع می‌کند، زیرا یک CBDC دولتی نمی‌تواند از آنچه که کشورهای آزاد مطرح می‌کنند دورتر باشد.

 چارلز هاسکینسون در TEDx در مورد چرایی غیرمتمرکز شدن آینده صحبت می کند.

بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا
بیتکوین ارز ذخیره ارزشمند دنیا

 

در نهایت، ما معتقدیم اگر بیتکوین به درستی مورد استفاده قرار گیرد، بدون شک به نفع بشریت خواهد بود. در حالی که مشخص نیست بیتکوین تبدیل به ارز ذخیره جهانی خواهد شد یا خیر، مطمئن هستیم که روزی بیتکوین بخشی از وضعیت ارز ذخیره می شود و صندوق بین‌المللی پول نیز در گزارش خود به آن اشاره کرده است، فقط مسئله زمان است.

شانس بسیار خوبی وجود دارد که ببینیم بیتکوین درصدهای کمی را در ترازنامه بانک های مرکزی تشکیل می دهد، سپس احتمالاً در طول زمان با ادامه روند کاهشی ارزهای فیات، تسلط بیشتری پیدا می کند.

ما امید زیادی به بیتکوین داریم. ما دنیا را به شکلی که اکنون دارد به طرز باورنکردنی آسیب دیده و پر از طمع و فساد می بینیم. شبکه‌های پرداخت غیرمتمرکز و تغییرناپذیر و اشتراک‌گذاری اطلاعات تنها راه‌حل منطقی است که می‌تواند جامعه را از قدرت‌های نهادی غارتگرانه مظهر سیستم بانک مرکزی و دولت‌های جهان نجات دهد.

متأسفانه، هر سال به نظر می رسد که ما به آینده ای نزدیک تر می شویم که بیشتر و بیشتر شبیه اورول ۱۹۸۴ است. اغلب گفته‌ایم که فناوری بلاکچین بهترین فرصت برای جلوگیری از سوء استفاده از قدرت است که به طور مداوم توسط مقامات و تمامیت خواهی در جوامع ما که آزادی و دموکراسی واقعی را از تخت سلطنت خلع کرده است، استفاده می‌شود.

اغلب گفته می شود که بیتکوین تجسم یک جامعه دموکراتیک منصفانه و عادلانه است. اگر بتواند مطابق این شهرت باشد، این آینده ای است که می خواهیم برای نسل های آینده خود ببینیم.

این مقاله را به اشتراک بگذارید
پیام بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *